En dag på Ven är som
ett besök i paradiset

Ja så underbar är den lilla ön mitt i Öresund mellan Sverige och Danmark. Ven ligger mitt i sundet mellan två länder, utanför nordvästskånes kust mellan Helsingborg och Landskrona. Ön är bara 4,5 km lång och att gå eller cykla runt på Ven är som att befinna i ett eget paradis. Små slingrande vägar, backar, får, gröna ängar, blommande fält, stupande klippor, havet som brusar och slår in över klipporna, ja Ven är fantastiskt på så många sätt! De mäktiga vetefälten kryddade av blommande vallmo, härliga gula rapsfält, det kuperade landskapet och havet ständigt närvarande gör att lugnet på ön är påtagligt. Har man en gång förälskat sig i Ven så blir man aldrig fri.  

Ven är som sagt en ganska liten ö med en längd på 4,5 km och en bredd på 2,6 km. Backafallen reser sig ur havet och är öns högsta punkt med 45 meter över havet. Ven har formen av en lutande platå och stiger fortfarande ur havet. I många år tillhörde Ven Danmark och kung Fredrik II gav ön till vetenskapsmannen Tycho Brahe som uppförde slottet Uraniborg och det underjordiska observatoriet Stjerneborg. Tycho Brahes närvaro återspeglas i olika besöksmål på ön.

Det finns mycket att göra på Ven och ön erbjuder något för alla smaker. I Bäckviken kan du njuta av glass och ett glas vin. Vill du se mer av ön kan du hyra en cykel ovanför backen och besöka bland annat Tycho Brahe museet, whiskydestilleriet Spirit of Hven, lämningarna efter Uraniborg och Stjerneborg, nya kyrkan och den gamla kyrkan som ligger vid toppen av den branta backen till Kyrkbacken. I Kyrkbacken kan du äta något gott eller sola och bada på den långa sandstranden. Vill du hellre spela golf så finns det en vacker 9-hålsbana på ön.


Vårt fartyg M/S Vike

Du kan enkelt göra en dagsutflykt till Ven eller välja att stanna några dagar i detta paradis. Fartyget M/S Vike tar du från Helsingborg och överfarten tar cirka 35-40 minuter. M/S Vike är en snabbgående trimaran. Fartyget har fina sjöegenskaper och stora fina ytor ute på däck. Totalt har fartyget 100 platser varav 30 stycken är inomhus. Och medan du njuter av vinden i håret, solen i ansiktet och saltstänk från havet så kan du även passa på att spana efter tumlare (små delfiner) och sälar. Även vägen till Ven är ett äventyr!

Du kan ta med dig cykel, barnvagn eller golfvagn på fartyget som delvis är handikappanpassat och det går bra att ha med rullstol utomhus. Vår personal är alltid behjälplig för att underlätta och göra överfarten behaglig för alla resenärer

Blir du hungrig så finns det en kiosk ombord på M/S Vike som säljer kaffe, glass, kakor, läsk, godis och korv med bröd. Har du inte redan hunnit planera ditt besök på Ven så hittar du även turistinformation ombord på fartyget.

Välkommen ombord M/S Vike, låt oss ta dig till Ven och ge dig själv chansen att bli lika förälskad som vi!

Ven, vårt paradis på jorden! 

Svenska